no copy

copy cat

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Ahad, 17 Jun 2012

Laksa Sarawak To day~~My hometown dishes

Ok all..ari nie sue wat Laksa Sarawak untuk makan tengah hari....huhuhuhuhu....kita wat laksa nie.....Simple je laksa nih..sbb rempah dia ramuan asal dan paling penting dah da yang siap untuk dipakai....kalau kat smnanjung nih...sue xtau lah nak cari kat mn..sbb sue mmg slalu beli kat Kuching, sarawak je...huhuhuhu....ok..untuk kali nie..thanks lah kat Kustina Ak. Patrick....sbb dia yang tolong beli & bawak pess laksa tu ke mari2.....huhuhuhu...ok kalau korang nak tgk mcm mn meh kita tunjuk kat awak ek......1,2,3......


mcm nie lah rupa pess dia....ok...yang nih...cap hj.manan...sue brand nih sbb bg sue nie pekat dan sedap gak...tp sbnarnya byk gak jenama lain kat kedai...mcm cap helang....banyak lah lag...ok back to our resepi......bahan2 yang perlu kita sediakan....
Bahan untuk kuah laksa :

Nie rupa kuah dia sebelum campur santan ek....

  1. Pess Laksa Sarawak
  2. Asam keping
  3. Santan
  4. Air renehan sup ayam ( Asalnya guna renehan udang gak tp oleh kerana ada yang xleh mkn seafood...jd sue buat ayam je....) 

Cara-Cara Nak buat :

  1. Rebuskan ayam dalam periuk sehingga masak...dan keluarkan ayam dan ketepikan... 
  2. Masukkan pess Laksa Sarawak td dan kacau sehingga mendidih
  3. Kecilkan api dapur td dan masukkan santan dan kacau sehingga mendidih
  4. masukkan asam keping, garam dan perasa.
  5. dah siap....
Bahan untuk tabur diatas Laksa :


  1. Telur
  2. Taugeh
  3. limau 
  4. Bunga kantan
  5. Cili
  6. Ayam yang direbus tadi
  7. Bihun
Cara membuatnya : 
bUNGA KANTAN YANG DAH DIHIRIS



  • Telur - buat telur dadar dan hiris
  • Bunga kantan & cili - Dihiris
  •  Ayam - Dicarik2 halus
  • Limau - dipotong dua
  • Taugeh & bihun - Dicelop kedalam air panas


Untuk menghidangkan:
Ni sue dah gaul2 kan..so xcantik lah..huhuhu

  1. Masukkan bihun kedalam mangkuk
  2. dan taburkan bahan-bahan yang telah dihiris dan dicarik tadi diatas bihun
  3. Tuangkan kuah laksa td ke dalam mangkuk...dan perah lah limau mengikut cita rasa korang....
  4. dah siap dan hidangkan...
 OK LAH..SELAMAT MENJAMU SELERA ALL...SUE NAK G SAMBUNG MAKAN...HUHUHUHU



SUE88

Tiada ulasan:

mr.bee